Education /

‘I Matter’ – Zuid Afrika

I Matter

‘I Matter’ – Zuid Afrika

Omschrijving

De start van het ‘I Matter’ project kwam tot samenstand door een eerste donatie vanuit Stichting Opstap en opzet door projectmanager Ntemby Mbambazela alsmede andere sponsoren ter plaatse. Ntemby kennen we vanuit het Family Free project in samenwerking met Orange Babies en de lancering van de mobiele kliniek destijds, in de provincie Limpopo, Zuid-Afrika.

De doelgroep van dit specifieke project zijn jongvolwassenen die naar de middelbare school gaan en leven met het HIV virus. Zij komen veelal uit een kansarme omgeving, leven met het stigma van HIV en hebben onder andere daardoor weinig zelfvertrouwen en weinig hoop op een toekomst. Ook hebben ze vaak niet de kennis om om te gaan met hun situatie, laat staan bereik tot medische zorg en medicijnen. Doordat er nog altijd veel onwetendheid en schaamte heerst rondom het onderwerp HIV zijn ze vaak eenzaam en durven ze ook geen hulp te zoeken. Het kind lijdt daardoor niet alleen mentaal maar ook vaak onnodig fysiek. Met de juiste zorg, voeding en medicijnen kan je een gezond leven leiden en heb je, net als andere mensen, alle kans op een toekomst. Een toekomst die niet alleen in het teken staat van leven met HIV, maar een toekomst die je kansen biedt, net als ieder ander.

Dat is ook precies wat Ntemby hen wil meegeven en zodoende ontstond ‘I Matter’ ofwel ‘Ik doe ertoe’. Ntemby wil hen de erkenning geven die zij missen en laten zien dat hun leven ertoe doet, hun gevoelens, hun algehele gezondheid, hun toekomstplannen en hun gedachten. De mantra ‘I Matter’ staat centraal als thema en wordt als spreuk aangeleerd om tegen zichzelf te zeggen, elke keer als er zich een situatie voordoet waarin zij zich minderwaardig voelen. Ook is er veel aandacht voor loopbaanbegeleiding en wordt er geholpen bij het aanvragen van studiebeurzen.

Wat wij doen:

  • Jaarlijks een donatie voor het organiseren van een groepsmiddag met lunch en cadeaus voor alle deelnemers van het programma.

 

 

 

Doel

Hulpverlening aan jong volwassenen die leven met HIV in diverse vormen:

  • groepshulpverlening om schaamte en eenzaamheid tegen te gaan
  • loopbaan ontwikkeling op diverse universiteiten evenals hulp bij het aanvragen van studiebeurzen
  • gezamenlijke activiteiten voor het positief ontwikkelen van de mentale gezondheid en meer zelfvertrouwen
  • onderwijzing in leven met HIV, het gebruik van de juiste medicijnen en goede voeding

Door het samenzijn met andere leeftijdsgenoten die ook leven met HIV kunnen de jongeren hun gevoelens met elkaar delen. Daarnaast wordt de focus niet gelegd op hun fysieke situatie maar op het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen en ze laten inzien dat ook zij een toekomstperspectief hebben. Vandaar dat er ook veel aandacht wordt gegeven aan studie mogelijkheden en loopbaan begeleiding.

Vóór corona was dit project financieel redelijk stabiel en waren er meerdere sponsoren die dit project draaiende hielden. Vanaf 2020 tot nu heeft het project echter noodgedwongen een stap terug moeten doen.

Nu in 2025 is Ntemby vastbesloten er weer een succesvol lopend project van te maken. Temeer daar de deelnemers van de vorige jaren bijna allemaal of studeren of een baan hebben gevonden, dankzij de (loopbaan) begeleiding van dit project.

Hoofddoel voor 2025 is om een groots gala diner te organiseren, het liefst zelfs met overnachting, voor zowel de oude als nieuwe deelnemers van dit project. De oud deelnemers kunnen de nieuwe deelnemers inspireren, van wie velen nog erg worstelen met zelfacceptatie.